Aamun uutiset

Tänään ajattelin olla toimelias aamusta alkaen. Nousin ylös ennen aurinkoa, ruokin kissat ja akvaariokalat, viikkasin pyykit, lenkkeilin postilaatikolle hakemaan lehden, keitin kahvit ja aloitin uutispäivän.

Ensimmäinenkään kupillinen lehteä selaillen ei meinannut sujua kakistelematta. Etusivu julistaa Suomen, vieläpä oululaisen firman toimien johdosta, saaneen noottikirjeen Venäjältä. Kaupankäyntiä Ukrainaan halutaan suitsia. Toisella sivulla hivenen helpotustakin, Kuusamo rajoittaa kaivostoimintaa kaavoituksella mm. Rukan, Kitkajoen ja Kuusingin alueilla, järkevää. Sitten seuraa mahdollisesti kiireellä pilalle menevää Sotea, Syrizaa sekä sosionomien ja yliopistoväen ammattinimikekiistaa. Selväksi käy sekin, etteivät kansalaiset kestävää kehitystä kilvan kailottavissa kunnissa edelleenkään riittävästi välitä lajitella jätteitään, kierrätyksen tuottamasta materiaalitehokkuudesta ja biojätteen kaasutuksen monista taloudellisista hyödyistä huolimatta. Tuhlausta.

Otin toisenkin kupillisen, kun kerrankin sai rauhassa lehden lukea, heti aamutuimaan. Muun perheen lähetin jo etupainotteisesti hiihtolomahommiin, jotta saisin täyttää vielä tusinan verran vaalikoneita keskeytyksettä. Vaan ei tästä nautintoa seurannut. Uutisointi Euroopan ja muun maailman ympäristön tilasta on joka kerta kuin listaus tekemättömistä töistä.

Vaikka Suomessakin talous kehittyy ekotehokkaaseen suuntaan, eikä energian ja raaka-aineiden kulutus ole 1990-luvun alun jälkeen kasvanut BKT:n nousun tahdissa, ei vauhtiin voi olla vielä tyytyväinen. Saavutukset peittyvät edessä odottavien haasteiden joukkoon, kulutusta on edelleen aivan liikaa. Luonnon monimuotoisuus ei ole turvassa, joka kymmenes maamme eläin- ja kasvilaji on uhanalainen, etenkin metsissä, luontotyyppejä häviää.

Kasvihuonekaasujen päästöjä pitää hiilineutraaleihin tavoitteisiin pääsemiseksi leikata 80–95 % vuoteen 2050 mennessä. Tämähän kyllä tietää positiivisella tavalla uutta työtä ja sitä, että energiapolitiikan ja siitä seuraavan energiantuotantorakenteen on muututtava totaalisesti. Suomen kansainvälinen sijoittuminen häntäpäähän vertailussa, jossa analysoidaan eri maiden houkuttelevuutta uusiutuvan energian käytön kannalta, antaa aihetta muutokseen. Suomea heikompia uusiutuvan energian investointikohteita ovat vain Saudi Arabia, Indonesia, Egypti ja peränpitäjänä Venäjä, olkoonkin että isot markkina-alueet pärjäävät aina houkuttelevuudessa pieniä paremmin. Myös sähkön kulutuksen kasvunäkymät ovat Suomessa pienet. Jotta Suomi vastuullisesti saa omat ilmastopäästönsä kuuriin ja osansa kasvavien energiamarkkinoiden hyödyistä, nyt pitää toimia eikä takertua vanhaan. Optimismia ja asennetta tässä tarvitaan.

Siirryin rohkaistunein ajatuksin seuraaville sivuille, törmätäkseni tänäänkin aamun pysäyttävimpään uutisointiin. Venäjän opposition tila palkkamurhineen vetää sanattomaksi. Kuppi on tyhjä. Vaalikonevastauksiin eteneminen taitaa vaatia vielä kolmannen.

 

hannahalmeenpaa_blogi

Vieritä ylös