Vastuullisuus on lihantuotannon elinehto

”Suomalainen liha on jo vastuullisempaa, laatulihaa. Siksi Suomessa kannattaa panostaa lihantuotannon kehittämiseen ja kasvuun”, kannusti tuottajajärjestö MTK:n tiedote reaktiona maailman luonnonsäätiö WWF:n julkaisemaan lihaoppaaseen. Helmikuun alussa julkaistun lihaoppaan tavoitteena on kannustaa suomalaisia syömään vähemmän, mutta ympäristön kannalta parempaa lihaa sekä korvaamaan osan lihasta kasviksilla ja kalalla. WWF:ää huolettaa etenkin ulkomainen vastuuton rehusoijan tuotanto. Oppaan mukaan […]

Lue lisää

Ruuantuotanto ja kysyntä jakautuvat epävarmassa maailmassa hyvin epätasaisesti.

Maailmanlaajuisesti katsoen olosuhteet ruuan tuottamiseen Suomessa ovat varsin kohtuulliset. Suomessa tuotettua ruokaa tarvitaan jatkossakin, ja yhä enemmän. Kun maataloutta harjoitetaan näin pohjoisessa, pitää ymmärtää, että huoltovarmuudesta joudutaan maksamaan hieman enemmän kuin etelän pitkän kasvukauden alueilla. Maataloustuet ovat korvaus- ja ohjausmekanismi sille, että ruokaa ylipäänsä voidaan markkinoille tuottaa meilläkin. Ilman omavaraista ruokajärjestelmää olisimme todellinen ajopuu. Suomalaiset […]

Lue lisää

Lähiruoka – mahdollisuus vai utopia?

Kirjoitus on julkaistu Kalajokiseudussa 9.4. Lähiruoka on ollut muotisana jo vuosia, mutta sen saatavuus vaihtelee alueittain ja myös sen mukaan, mikä määritellään lähiruuaksi. Oikea lähiruoka tulee tietysti mahdollisemman läheltä. Tätä tulee suosia kaikissa ruokahankinnoissa niin kunnissa kuin yksityisellä sektorilla. Pääkaupunkiseudulla se tarkoittaa aivan toista kuin maaseudulla, jossa tuottajat ovat lähellä kuluttajia. Ruokapiirit, tilakaupat, torikauppiaat ja […]

Lue lisää