Mitä Lukelle tapahtuu?

Toimipisteitä kiinni, tutkimus- ja tukihenkilöstöä pihalle sekä toimintojen keskittämistä yliopistokampusten yhteyteen. Luonnonvarakeskuksen omassa tiedotteessa todetaan: ”Vahvistuva yliopisto- ja korkeakouluyhteistyö kampuksilla on suunta, johon valtion tutkimusorganisaatioita ohjataan tutkimuslaitosuudistuksen myötä. Yliopistokampusyhteistyössä on tutkimusyhteistyön sekä tutkimusympäristö- ja tutkimusinfrastruktuuriyhteistyön lisäksi runsaasti mahdollisuuksia yhteistyöhön myös tutkimusta tukevissa palveluissa.” Tämä tarkoittaa sitä, että tutkijat ja tutkimus siirtyvät maakunnista ja maaseudulta yliopistokampuksille. […]

Lue lisää

Vastuullisuus on lihantuotannon elinehto

”Suomalainen liha on jo vastuullisempaa, laatulihaa. Siksi Suomessa kannattaa panostaa lihantuotannon kehittämiseen ja kasvuun”, kannusti tuottajajärjestö MTK:n tiedote reaktiona maailman luonnonsäätiö WWF:n julkaisemaan lihaoppaaseen. Helmikuun alussa julkaistun lihaoppaan tavoitteena on kannustaa suomalaisia syömään vähemmän, mutta ympäristön kannalta parempaa lihaa sekä korvaamaan osan lihasta kasviksilla ja kalalla. WWF:ää huolettaa etenkin ulkomainen vastuuton rehusoijan tuotanto. Oppaan mukaan […]

Lue lisää

Maataloutta, elämää ja politiikkaa

Esikouluikäinen nuorempi poikani tuli ilouutisen kera koulusta kotiin: ”Mää oon sitte maatilan talon isäntä!”. Tarkemman selostuksen myötä selvisi, että kyseessä oli majatalon isännän rooli kyläkoulumme perinteisessä joulukuvaelmassa. Isäntä kumminkin. Naapurin peltojen laidassa kasvaneen haaveammatti tuntuu olevan selvä. Arvostan tilallisten työtä, aivan kuten lapsenikin. Kertomus vihreistä maataloutta ja maaseutua kautta linjan karsastavana porukkana on pahasti pielessä, […]

Lue lisää

Ruokaa kotimaasta, muualta Euroopasta vai merten takaa?

Euroopan unioni ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan kauppa- ja investointikumppanuus- eli TTIP-sopimuksesta (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Sopimuksella on tarkoitus vapauttaa Yhdysvaltojen ja EU:n välistä kaupankäyntiä yhdenmukaistamalla kaupankäyntiin liittyviä säädöksiä ja järjestelmiä. Neuvottelut koskevat myös maataloutta ja elintarvikekauppaa, alkuperämerkintöjä ja sääntelykysymyksiä. EU-maiden lupaillaan hyötyvän, kun USA:n tarkoin suojatut tavaroiden, palvelujen, asiantuntijaosaamisen markkinat sekä esimerkiksi julkiset hankinnat […]

Lue lisää

Tiedote 14.6.2016, Maatalouspolitiikka vaatii ison remontin, kotimainen ruuantuotanto saatava kestävälle pohjalle

Hanna Halmeenpää: Maatalouspolitiikka vaatii ison remontin, kotimainen ruuantuotanto saatava kestävälle pohjalle Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää käsitteli Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa maatalouspolitiikan suuntaviivoja eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina. Hän vaati ympäristökorvausjärjestelmän resurssien lisäämistä, maatalouden tukibyrokratian järkeistämistä ja tehostamista, tuotannon vastuullisuuden näkyväksi tekemistä, ruuan jalostusasteen kehittämistä sekä maatalouden öljyriippuvuudesta irtautumista. – Maataloustuet eivät kohdennu kaikilta osin tehokkaasti. Esimerkiksi ympäristökorvausjärjestelmään haluaisi […]

Lue lisää

Ruuantuotanto ja kysyntä jakautuvat epävarmassa maailmassa hyvin epätasaisesti.

Maailmanlaajuisesti katsoen olosuhteet ruuan tuottamiseen Suomessa ovat varsin kohtuulliset. Suomessa tuotettua ruokaa tarvitaan jatkossakin, ja yhä enemmän. Kun maataloutta harjoitetaan näin pohjoisessa, pitää ymmärtää, että huoltovarmuudesta joudutaan maksamaan hieman enemmän kuin etelän pitkän kasvukauden alueilla. Maataloustuet ovat korvaus- ja ohjausmekanismi sille, että ruokaa ylipäänsä voidaan markkinoille tuottaa meilläkin. Ilman omavaraista ruokajärjestelmää olisimme todellinen ajopuu. Suomalaiset […]

Lue lisää

Lomitusjärjestelmä on paras tae eläimen hyvinvoinnille

Ekonomisti Mikko Kiesiläinen ja kansanedustaja Antero Vartia (vihr) kirjoittivat (HS Mielipide 30.5.), että suomalainen maatalouslomitus tulee lakkauttaa. Lomitus on kuitenkin poikkeuksellisen toimiva järjestelmä eläintilojen hyvinvoinnin takaamiseksi. Kun isäntä ja emäntä voivat hyvin, selvitysten mukaan myös eläimet voivat paremmin. Lomitusjärjestelmän heikennykset ovat suoria heikennyksiä kotimaisen, antibiootti- ja hormonivapaan, vähemmillä torjunta-ainemäärillä ja monin tavoin Euroopan keskitasoa vastuullisemmin […]

Lue lisää

Kaurasta puhtia!

Kotimaisia uusia elintarvikkeita on vastikään tuotu markkinoille erityisen näyttävästi kaurasta. Tällä viikolla kauppoihin saapuivat ensimmäiset suuret erät elintarvikekemisti Reetta Kivelän kehittelemää, kaurasta, herneistä ja härkäpavusta valmistettua ruokaproteiinia, josta on ennakoitu jauhelihan sekä ulkomaisten kasvisruoka-ainesten, kuten soijarouheen haastajaa. Tuote on nimeltään Nyhtökaura. Uutiset eri puolilta Suomea kertovat Nyhtökauran siirtyneen kuluttajien kauppakasseihin alle aikayksikön, kiinnostus uutta kotimaista […]

Lue lisää

Hengiltä halpuuttamisen tiellä

Useiden tutkimusten mukaan lähestulkoon kaikki suomalaiset pitävät kotimaista ruokaa arvokkaana, puhtaana ja verrokkeihin nähden erittäin eettisesti tuotettuna. Kotimaista on suositeltavampaa ostaa ja syödä kuin ulkomaisia vaihtoehtoja. Kuinka moni suomalainen kuluttaja ja kotimainen kauppaketju arvostaa kotimaista ruokaa ja sen tuottajia tarpeeksi, ollakseen valmis myös maksamaan laaturuuasta sille kuuluvan hinnan? Kuinka moni muistaa kauppareissullaan olla tarkkana tuotteen […]

Lue lisää

Maasta tullut

Suomalaisen tilallisen maauskoa koetellaan nyt niin, että hirvittää. Kun osalla tuottajista vuoden bruttoansio uhkaa tippua 70 % ei pelkkä luja työ tahdo riittää. Ei riitä sekään, että me vain suosimme suomalaista. Onko ruoka liian halpaa, vai maksetaanko väliportaille liikaa? Huonoja satokausia sattuu ajoittain, harvemmin kuitenkaan yhtä huonoon saumaan kuin tänä vuonna. Etenkin maitotiloilla itäisen naapurin […]

Lue lisää