maatalous

Ruuantuotanto ja kysyntä jakautuvat epävarmassa maailmassa hyvin epätasaisesti.

Maailmanlaajuisesti katsoen olosuhteet ruuan tuottamiseen Suomessa ovat varsin kohtuulliset. Suomessa tuotettua ruokaa tarvitaan jatkossakin, ja yhä enemmän. Kun maataloutta harjoitetaan näin pohjoisessa, pitää ymmärtää, että huoltovarmuudesta joudutaan maksamaan hieman enemmän kuin etelän pitkän kasvukauden alueilla. Maataloustuet ovat korvaus- ja ohjausmekanismi sille, että ruokaa ylipäänsä voidaan markkinoille tuottaa meilläkin. Ilman omavaraista ruokajärjestelmää olisimme todellinen ajopuu. Suomalaiset …

Ruuantuotanto ja kysyntä jakautuvat epävarmassa maailmassa hyvin epätasaisesti. Lue lisää »

Lomitusjärjestelmä on paras tae eläimen hyvinvoinnille

Ekonomisti Mikko Kiesiläinen ja kansanedustaja Antero Vartia (vihr) kirjoittivat (HS Mielipide 30.5.), että suomalainen maatalouslomitus tulee lakkauttaa. Lomitus on kuitenkin poikkeuksellisen toimiva järjestelmä eläintilojen hyvinvoinnin takaamiseksi. Kun isäntä ja emäntä voivat hyvin, selvitysten mukaan myös eläimet voivat paremmin. Lomitusjärjestelmän heikennykset ovat suoria heikennyksiä kotimaisen, antibiootti- ja hormonivapaan, vähemmillä torjunta-ainemäärillä ja monin tavoin Euroopan keskitasoa vastuullisemmin …

Lomitusjärjestelmä on paras tae eläimen hyvinvoinnille Lue lisää »

Kaurasta puhtia!

Kotimaisia uusia elintarvikkeita on vastikään tuotu markkinoille erityisen näyttävästi kaurasta. Tällä viikolla kauppoihin saapuivat ensimmäiset suuret erät elintarvikekemisti Reetta Kivelän kehittelemää, kaurasta, herneistä ja härkäpavusta valmistettua ruokaproteiinia, josta on ennakoitu jauhelihan sekä ulkomaisten kasvisruoka-ainesten, kuten soijarouheen haastajaa. Tuote on nimeltään Nyhtökaura. Uutiset eri puolilta Suomea kertovat Nyhtökauran siirtyneen kuluttajien kauppakasseihin alle aikayksikön, kiinnostus uutta kotimaista …

Kaurasta puhtia! Lue lisää »

Hengiltä halpuuttamisen tiellä

Useiden tutkimusten mukaan lähestulkoon kaikki suomalaiset pitävät kotimaista ruokaa arvokkaana, puhtaana ja verrokkeihin nähden erittäin eettisesti tuotettuna. Kotimaista on suositeltavampaa ostaa ja syödä kuin ulkomaisia vaihtoehtoja. Kuinka moni suomalainen kuluttaja ja kotimainen kauppaketju arvostaa kotimaista ruokaa ja sen tuottajia tarpeeksi, ollakseen valmis myös maksamaan laaturuuasta sille kuuluvan hinnan? Kuinka moni muistaa kauppareissullaan olla tarkkana tuotteen …

Hengiltä halpuuttamisen tiellä Lue lisää »

Maasta tullut

Suomalaisen tilallisen maauskoa koetellaan nyt niin, että hirvittää. Kun osalla tuottajista vuoden bruttoansio uhkaa tippua 70 % ei pelkkä luja työ tahdo riittää. Ei riitä sekään, että me vain suosimme suomalaista. Onko ruoka liian halpaa, vai maksetaanko väliportaille liikaa? Huonoja satokausia sattuu ajoittain, harvemmin kuitenkaan yhtä huonoon saumaan kuin tänä vuonna. Etenkin maitotiloilla itäisen naapurin …

Maasta tullut Lue lisää »

Lähiruoka – mahdollisuus vai utopia?

Kirjoitus on julkaistu Kalajokiseudussa 9.4. Lähiruoka on ollut muotisana jo vuosia, mutta sen saatavuus vaihtelee alueittain ja myös sen mukaan, mikä määritellään lähiruuaksi. Oikea lähiruoka tulee tietysti mahdollisemman läheltä. Tätä tulee suosia kaikissa ruokahankinnoissa niin kunnissa kuin yksityisellä sektorilla. Pääkaupunkiseudulla se tarkoittaa aivan toista kuin maaseudulla, jossa tuottajat ovat lähellä kuluttajia. Ruokapiirit, tilakaupat, torikauppiaat ja …

Lähiruoka – mahdollisuus vai utopia? Lue lisää »

Vieritä ylös