Vastuullisuus on lihantuotannon elinehto

”Suomalainen liha on jo vastuullisempaa, laatulihaa. Siksi Suomessa kannattaa panostaa lihantuotannon kehittämiseen ja kasvuun”, kannusti tuottajajärjestö MTK:n tiedote reaktiona maailman luonnonsäätiö WWF:n julkaisemaan lihaoppaaseen. Helmikuun alussa julkaistun lihaoppaan tavoitteena on kannustaa suomalaisia syömään vähemmän, mutta ympäristön kannalta parempaa lihaa sekä korvaamaan osan lihasta kasviksilla ja kalalla. WWF:ää huolettaa etenkin ulkomainen vastuuton rehusoijan tuotanto. Oppaan mukaan […]

Lue lisää

Ruokaa kotimaasta, muualta Euroopasta vai merten takaa?

Euroopan unioni ja Yhdysvallat neuvottelevat parhaillaan kauppa- ja investointikumppanuus- eli TTIP-sopimuksesta (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Sopimuksella on tarkoitus vapauttaa Yhdysvaltojen ja EU:n välistä kaupankäyntiä yhdenmukaistamalla kaupankäyntiin liittyviä säädöksiä ja järjestelmiä. Neuvottelut koskevat myös maataloutta ja elintarvikekauppaa, alkuperämerkintöjä ja sääntelykysymyksiä. EU-maiden lupaillaan hyötyvän, kun USA:n tarkoin suojatut tavaroiden, palvelujen, asiantuntijaosaamisen markkinat sekä esimerkiksi julkiset hankinnat […]

Lue lisää

Tiedote 14.6.2016, Maatalouspolitiikka vaatii ison remontin, kotimainen ruuantuotanto saatava kestävälle pohjalle

Hanna Halmeenpää: Maatalouspolitiikka vaatii ison remontin, kotimainen ruuantuotanto saatava kestävälle pohjalle Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää käsitteli Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa maatalouspolitiikan suuntaviivoja eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina. Hän vaati ympäristökorvausjärjestelmän resurssien lisäämistä, maatalouden tukibyrokratian järkeistämistä ja tehostamista, tuotannon vastuullisuuden näkyväksi tekemistä, ruuan jalostusasteen kehittämistä sekä maatalouden öljyriippuvuudesta irtautumista. – Maataloustuet eivät kohdennu kaikilta osin tehokkaasti. Esimerkiksi ympäristökorvausjärjestelmään haluaisi […]

Lue lisää

Ruuantuotanto ja kysyntä jakautuvat epävarmassa maailmassa hyvin epätasaisesti.

Maailmanlaajuisesti katsoen olosuhteet ruuan tuottamiseen Suomessa ovat varsin kohtuulliset. Suomessa tuotettua ruokaa tarvitaan jatkossakin, ja yhä enemmän. Kun maataloutta harjoitetaan näin pohjoisessa, pitää ymmärtää, että huoltovarmuudesta joudutaan maksamaan hieman enemmän kuin etelän pitkän kasvukauden alueilla. Maataloustuet ovat korvaus- ja ohjausmekanismi sille, että ruokaa ylipäänsä voidaan markkinoille tuottaa meilläkin. Ilman omavaraista ruokajärjestelmää olisimme todellinen ajopuu. Suomalaiset […]

Lue lisää