Ajatuksia Japanista

Kaksi vuotta sitten, tammikuussa 2013 vierailin Pro Hanhikivi ry:n toimesta tiedotus- ja verkostoitumismatkalla Japanissa Fukushiman alueella ja Tokiossa. Aihe liittyi silloin Toshiban tavoitteisiin Fennovoiman hankkeessa sekä tietysti vuonna 2011 tapahtuneeseen ydinvoimalaonnettomuuteen. Japanissa nähty, kuultu ja koettu oli varsin pysäyttävää. Tapasin alueelta evakuoituja perheitä, poliitikkoja, kansalaisjärjestöjen edustajia ja tavallisia japanilaisia, joiden näkemykset maansa energiapolitiikasta olivat tapahtuneen vuoksi muuttuneet radikaalisti.

Seuraavana keväänä, toukokuussa 2013 Pro Hanhikivi ry sai japanilaisia yhteistyökumppaneita vastavierailulle Pyhäjoelle. Meitä ja heitä yhdistää näkemys ydinenergian kiistattomista riskeistä, joita parhainkaan teknologia ei aukottomasti voi eliminoida, valitettavasti. Tästä hyvin konkreettisella tavalla kertoivat pahimmalla laskeuma-alueella pormestarina tuolloin toiminut herra Katsutaka Idokawa sekä alueelta evakuoitu nuori mies Kenta Sato. Päällimmäisenä toivon tänään ja jatkossakin, että ihmisten elämä Fukushiman alueella ja koko Japanissa voitaisiin saattaa turvallisiin uomiin.

Luottamus tähän ei ole kovin vankka, tehtävä on äärettömän vaativa, ellei osittain mahdoton. Säteilyturvakeskuksen asiantuntijoiden mukaan Fukushiman voimala-alueelle varastoitujen noin 600 000 kuution radioaktiivisten vesisäiliöiden jatkokäsittely sekä korkeiden säteilypitoisuuksien vuoksi robottivoimin suoritettava tuhoutuneiden reaktorien purkutyö tulee kestämään ainakin koko 2020-luvun. Kustannusarvioita tuskin kukaan rohkenee edes arvailla, puhutaan miljardiluokan laskusta. Ihmisten terveyden ja turvallisuuden takaaminen on vaikeaa, sillä seurauksista on tarkkaa tietoa vasta vuosikymmenien päästä. Vakavampaa ydinenergian aiheuttamaa inhimillistä ja taloudellista haittaa on vaikea kuvitella. Tätä taustaa vasten ei voi olla ihmettelemättä niitä kannanottoja, joissa ydinenergian riskit pyritään häivyttämään keskustelusta. Tosiasioita ei pidä liioitella, vähätellä eikä varsinkaan kieltää kokonaan.

 

Evakuoitujen ihmisten parakkiasutusta tammikuussa 2013 Iwakin kaupungissa, 50 km Fukushimasta. (kuva: Hanna Halmeenpää)
Evakuoitujen ihmisten parakkiasutusta tammikuussa 2013 Iwakin kaupungissa, 50 km Fukushimasta. Kuva: Hanna Halmeenpää
Vieritä ylös