Edelläkävijäksi ilmastotöissä

Viime viikot eduskunnassa ja koko maailmassa on käyty tiiviitä keskusteluja ilmastonmuutoksesta ja sen torjumisesta. Tämä liittyy hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n juuri julkaistuun vakavasävyiseen raporttiin. Ilmastotutkimuksen sadoista johtavista asiantuntijoista koostuvan ilmastopaneelin viesti on selvä.

Päästöjen leikkaamisella ja hiilinielujen kasvattamisella on nyt kiire. Ilmastonmuutoksen rajoittaminen maapallon ja ihmiskunnan kannalta turvalliseen enintään 1,5 asteen lämpenemiseen on välttämätöntä. Tarvitaan isoja ratkaisuja ja ne on tehtävä seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Suomen rooli ei ole vain pisara meressä. Emme voi ajatella, että keskiverto suomalaisen 10,7 tonnin vuosittainen hiilijalanjälki menisi sanomaan intialaiselle (1,8 tn) tai kiinalaiselle (8,5 tn) hiilijalanjäljelle, että minä en vaihda kevyempään saappaaseen, ennen kuin tekin riisutte sandaalinne. Rikkaiden teollisuusmaiden, kuten Suomen on kohtuullista kulkea kärkijoukoissa niiden ratkaisujen ja teknologioiden kehittämisessä ja käyttöön ottamisessa, joita nyt tarvitaan.

Kunnat kantavat oman osansa ilmastonmuutoksen torjunnasta. Tehokas työ ilmastoasioiden hyväksi edellyttää pitkäjänteisiä kansallisia ilmastotavoitteita. Monet suomalaiset kunnat ovat jo edelläkävijöitä tehden vaikuttavaa strategiatyötä ja ilmastotoimia.

Näitä päätöksiä tehdään mm. energiantuotannossa, energiansäästössä, yhdyskuntarakenteessa ja julkisissa hankinnoissa. On poliitikkojen tehtävä huolehtia yhteiskunnassa siitä, että ihmisille luodaan puitteet toimia ilmasto- ja ympäristömyönteisesti omassa arjessaan.

Ilmastonmuutos on myös taloudellinen mahdollisuus. Energiatehokkuus, hajautettu energiantuotanto ja ympäristöteknologia tuovat säästöjä, työtä ja uutta yrittäjyyttä. Näin on myös Kalajoella, jossa on panostettu uusiutuvaan energiaan rakentamalla runsaasti tuulivoimaa ja jossa lähes kaikki kaukolämpö tuotetaan uusiutuvalla bioenergialla.

Nyt vireillä on hanke Suomen suurimman aurinkopuiston sekä akkuteknologiaan perustuvan energiavaraston rakentamiseksi, hienoa! Seuraavaksi meidän pitää poistaa esteet maatilatalouden kannattavuutta, ravinnekiertoa ja puhtaan liikenteen kasvua parantavien biokaasulaitosten rakentumiselta. Kalajoella on hyvät edellytykset tehdä isoja ilmastotekoja!

Kolumni on julkaistu Kalajokiseutu -lehdessä 25.10.2018

Vieritä ylös