Hanna Halmeenpää ja Satu Hassi kysyvät hallitukselta siitä, että Fennovoima on luovuttamassa maa-alueensa Rosatomille

Tiedote 20.5.2015, julkaisuvapaa heti

Vihreiden kansanedustajat Hanna Halmeenpää ja Satu Hassi tekivät keskiviikkona 20.5. hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, että Fennovoiman suunnitteleman ydinvoimalan maa-alue on siirtymässä Rosatomin hallintaan heinäkuun alussa ja maita ollaan kovalla kiireellä pakkolunastamassa. Kuitenkin hallitusneuvotteluissa julkistetussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa linjauksessa todetaan, että maamme kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävien maa-alueiden hankintaan liittyvää lainsäädäntöä tullaan tarkentamaan.

”Nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa herättää ihmetystä jo se, että Suomeen ollaan puuhaamassa kolmasosaltaan Rosatomin omistamaa ydinvoimalaa, Rosatomhan on suoraan Venäjän hallituksen alainen ja entiseltä nimeltään Venäjän atomienergiaministeriö”, toteaa Satu Hassi. ”Vielä erikoisempaa on, että laitoksen maa-aluetta ollaan kovalla kiireellä luovuttamassa Rosatomille vaikka samaan aikaan hallitusneuvotteluissa on linjattu että maan turvallisuuden kannalta tärkeiden maa-alueiden ulkomaalaisomistus tullaan ottamaan tarkasteltavaksi”, Hassi jatkaa.

Fennovoiman ydinvoimalan toteutumisesta ei ole vielä varmuutta – silti alueella olevat kiinteistöt on määrätty luovutettavaksi Fennovoimalle toukokuun loppuun mennessä.
”Fennovoima ei ole vielä jättänyt rakentamislupahakemusta eikä edes ilmoittanut, että periaateluvan ehdot täyttyvät. Tämän vuoksi kiire, jolla Fennovoima on pakkolunastamassa Hanhikiven laitosalueen maita, ei tunnu perustellulta”, toteaa Halmeenpää.

Eduskunnan hyväksymä periaatelupa edellyttää, että Fennovoiman omistuksesta vähintään 60 % on oltava kotimaista tai EU- tai ETA-alueelta tulevaa varsinaisen rakentamislupahakemuksen jättämiseen eli 30.6.2015 mennessä. Rakentamislupahakemusta varten tarvitaan myös Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio. Näistä ehdoista kummankaan täyttymisestä ei ole vielä ilmoitettu.
”Yhtiön kovaa kiirettä alueen pakkolunastuksiin ja aikeita luovuttaa suunniteltu laitosalue Pyhäjoen Hanhikiven niemellä Rosatomin hallintaan voi pitää vähintäänkin erikoisena.” Halmeenpää ja Hassi toteavat.

Liite: Kirjallinen kysymys

Vieritä ylös