Kaurasta puhtia!

Kotimaisia uusia elintarvikkeita on vastikään tuotu markkinoille erityisen näyttävästi kaurasta. Tällä viikolla kauppoihin saapuivat ensimmäiset suuret erät elintarvikekemisti Reetta Kivelän kehittelemää, kaurasta, herneistä ja härkäpavusta valmistettua ruokaproteiinia, josta on ennakoitu jauhelihan sekä ulkomaisten kasvisruoka-ainesten, kuten soijarouheen haastajaa. Tuote on nimeltään Nyhtökaura. Uutiset eri puolilta Suomea kertovat Nyhtökauran siirtyneen kuluttajien kauppakasseihin alle aikayksikön, kiinnostus uutta kotimaista elintarviketuotetta kohtaan on varsin suurta.

Nyhtökaura kiinnostaa kiitettävästi myös sijoittajia. Koostumukseltaan lihaisaa kasvisproteiinivalmistetta tuottava Gold&Green Foods on kerännyt hieman yli miljoonan euron rahoituksen yksityissijoittajilta. Nyhtökauran laajempaan jakeluun tuotannon volyymin arvioidaan riittävän myöhemmin kesän ja syksyn kuluessa. Uusi kaura-elintarvike on saanut myös tunnustusta, muun muassa Nuori Tutkijayrittäjä -palkinnon. Vilja-alan asiantuntijat ennustavat Nyhtökaurasta jopa Suomen uutta Nokiaa.

Tällä viikolla uutisoitiin toisestakin kaura-keksinnöstä, Päijät-Hämeen Vääksyssä sijaitsevan Viipurilaisen Kotileipomon kehittämästä Puhtikaurasta, joka voitti juuri Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016 –kilpailun. Elintarviketeollisuusliiton järjestämän kilpailun parhaaksi uutuustuotteeksi valittu Puhtikaura on nesteeseen sekoitettava kaurapuuteri, jota käytetään vaikkapa pikaisen aamun energiajuoman valmistamiseen. Pieni perheleipomo on näin pääsemässä valtakunnallisille markkinoille Puhtikaurallaan, joka on kehitetty Taivalkosken myllyllä Jalasjärvellä.

Suomalaiset osaavat viljellä ja tehdä hyvää, puhdasta ja terveellistä ruokaa. Sitä on luonnossamme myös luontaisetuna. Maailman suurimmilla luomumessuilla, Saksan Nürnbergissä helmikuussa kaksi asiaa oli noussut selvästi esille. Suomalaiselle luomukauralle ja sertifioiduille luonnontuotteille, kuten sienille, marjoille ja vaikkapa koivun mahlalle on Euroopassa valtavat vientimarkkinat. Nyt on hyvä aika kohdistaa katsetta erityisesti luomukauraan, jonka tuotantoa kannattaisi reippaasti lisätä.

Samaan aikaan kun kauratuotteiden kysyntä on vahvassa nousussa, suurista elintarvikekauran ostajista yksistään Helsingin Myllyn luomukauravarastot tyhjenivät viime talvena jo ennen joulua. Tämän jälkeen luomukauraa on tänäkin vuonna tuotu Suomeen ulkomailta. Euroopan luomukauran kauppaa hallitsevat nyt mm. Baltian maat ja Skotlanti. Tästä markkinasta huomattavasti nykyistä suurempi osa voisi olla suomalaisilla viljelijöillä.

Elintarvikkeena käytettävän luomukauran tuottajahinnat ovat kilpailukykyisellä tasolla. Luomusuurimokaurasta maksetaan tuottajalle noin 250-280 euroa/tonni, tavanomaisesta suurimokaurasta noin 145 euroa/tonni. Maatalouden nykyisessä tilanteessa on järkevää käyttää kaikki näkyvillä olevat mahdollisuudet kannattavuuden parantamiseksi. Kaurassa selvästi näyttäisi olevan puhtia nykyistä parempaankin tulokseen!

Julkaistu Kalajokilaaksossa viikolla 20/2016