Matkalla energiavallankumoukseen

Pääministeri Juha Sipilän hallitus laatii parhaillaan uutta kansallista energia- ja ilmastostrategiaa. Tavoitteena on lisätä uusiutuvaa energiaa ja kasvattaa omavaraisuutta, pitkällä tähtäimellä luopua täysin fossiilitaloudesta. Päästöjä tulee leikata vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Yksi kansallisesti laadittava skenaario visioi kokonaan uusiutuvaan energiaan perustuvaa energiajärjestelmää vuonna 2050.

Helsingin seudun ”Smart and clean” -hanketta voi käyttää hyvänä esimerkkinä ilmasto- ja energiatoimista. Rakenteilla on kansainvälisen luokan referenssialue älykkäille ja ekologisesti kestäville ratkaisuille, tavoitteena tehdä pääkaupunkiseudusta entistä houkuttelevampi investointikohde. Samalla luodaan uutta liiketoimintaa ja lisää työpaikkoja.

Koko julkinen sektori, yritykset ja kansalaiset onkin saatava mukaan. Suomi tulee lähivuosikymmeninä muun maailman tavoin kokemaan energiavallankumouksen, jossa niin perinteiset energiantuotantotavat, kuin kuluttajien rooli muuttuvat merkittävästi. Energiasektori kokee väistämättä vastaavan muutoksen, joka on nähty tiedonvälityksessä jo tapahtuneen.

Edistykselliset suomalaiset yritykset ovat kehittäneet energiansäästön, sekä sähköntuotannon ja -kulutuksen joustomekanismeja, joita tarvitaan erityisesti kulutushuippujen leikkaamiseksi. Tuhannet kotitaloudet käyttävät jo langatonta tekniikkaa ja kännykkäohjauksessa toimivia palveluja kodin tai vapaa-ajan asunnon lämmityksen älykkääseen optimointiin. Kuluttajille on tarjolla järjestelmiä, jotka maksavat itsensä nopeasti takaisin, lisäävät asumismukavuutta ja säästävät rahaa.

Suomessa voidaan myös säästää noin kaksi kertaa Tampereen kaupungin kaukolämmön kulutuksen verran energiaa optimoimalla kerrostalokiinteistöjen huoneistokohtainen lämmitys ja ilmanvaihto jatkuvatoimisesti, uusiin teknologioihin perustuen. Energiantuottajalle tämä tarkoittaa tasaisempaa kysyntää, kiinteistön omistajalle 10-20% energiansäästöä. Teollisuuden säästöpotentiaaliksi on arvioitu noin 500 MW.

Kotimaiseen uusiutuvaan energiaan johtavan energiaremontin hidasteeksi Sipilän hallitus ehti viime kesänä ensi töikseen, kansalaisten enemmistön suureksi pettymykseksi edistää myös energiatulevaisuuden kannalta vähemmän fiksua, suorastaan ”Dumm and dirty” -tyyppistä Fennovoiman ydinvoimalahanketta. Ydinenergiateollisuuden koko elinkaari huomioiden, tuotantotapaa ei millään mittarilla arvioituna voi pitää puhtaan energian teknologiana. Hanhikiven alueen erityispiirteet ja hankkeen konstikkaat vaiheet huomioiden projektiin liittyy merkittävä määrä muitakin kestävyyden kriteerit rikkovia tekijöitä. Ristiriitaisten tavoitteiden karsimiseksi kansallisen energiapolitiikan suuntaa onkin nyt uuden strategian laadintavaiheessa tarvetta selvästi kirkastaa.

Kolumni on julkaistu Forum24-lehdessä 7.4.2016

Vieritä ylös