Meiltä ja maailmalta

Ensin Brexit. Iso-Britannian kansanäänestyksen tuloksesta seuraava EU-ero on erittäin huolestuttava uutinen koko Euroopalle. Myöskään äänestystä edeltäneestä kiivaasta kampanjasta ei selvitty ilman vakavia ja masentavia seurauksia. Onko mitään hyvää sanottavaa? Yritetään.

Päättäjät saattavat herätä. Nyt korjataan sitä satoa, mitä EU-kriittiset ja populistiset brittipoliitikot ovat vuosia kylväneet. Ei pidä lyödä läskiksi vakavilla asioilla, eikä viitata kintaalla räikeille puheille. EU:n pitää skarpata, kansalaisten huoliin on vastattava paremmin. Euroopan unionista on tehtävä demokraattisempi, tehokkaampi ja ongelmia paremmin ratkova. Demokratia silti myös toimii. Vaikka lopputulos on kehno, osoitti kansanäänestys voimansa. Se toteutetaan, mikä on enemmistön tahto. EU-ero osoittautui mahdolliseksi.

Sitten Kalajoki. Usean äänestyksen jälkeen valtuusto teki rakentamispäätöksen Merenojan yhtenäiskoulusta. Mitä huonoa? Avoimeksi kehuttua prosessia ei kaikilta osin ole sellaiseksi koettu. Päätöksentekijät eivät tasapuolisesti saaneet kaikkea pyytämäänsä tausta-aineistoa käyttöönsä. Päreitäkin on palanut (ei pirteissä), eikä päätöksen voi sanoa syntyneen hyvässä luottamuksen ilmapiirissä. Lisäselvitysten ajaksi esitetyn aikalisän esti kiire, jota on vaikea hahmottaa, vuosikymmenien kouluratkaisuksi tarkoitetussa asiassa.

Hyvätkin puolet kokonaisuudesta kannattaa kaivaa esille. Pohjankylän koulun vanha, ongelmallinen osa puretaan, kunnollista väistötilaa hankitaan riittävästi. Myös Merenojan koulun huonokuntoinen liikuntasali puretaan (toivottavasti vielä myös kirjasto). Uudisrakennuksen tilasuunnitelmia on korjailtu opettajien palautteen perusteella jo runsaasti, tavoitteena on aidosti hyvä oppimisympäristö. Tilojen riittävyys selvitetään vielä tarkemmin, samoin Merenojan koulun opettajien ja oppilaiden mahdollisen oireilun syyt nykyisissä tiloissa.

Yhtä kaikki, äänestäjien enemmistön tahto on demokratiassa tärkeää saada esiin, tavalla tai toisella. Vaalien tuloksen kautta tämän pitänee uskoa valtuustoissa ja valtioissa toteutuvan. Ellei näin koeta olevan, olisiko mietittävä lääkkeitä tautiin?

Kolumni on julkaistu Kalajokiseutu-lehdessä 29.6.2016