Oikeus liikkua luonnossa

Luonnossa liikkumisen suosio suomalaisten keskuudessa on vahvaa. Luonto rauhoittaa, virkistää, vaikuttaa tutkitun positiivisesti terveyteen ja on myös ehdoton matkailuvalttimme.

Yhteisiä luontovirkistyskohteitamme ylläpitää Metsähallituksen Luontopalvelut. Metsähallituksen hoitamille valtion retkeilyalueille ja kansallispuistoihin tehtiin vuonna 2017 huikeat yli 6,7 miljoonaa käyntiä.

Positiiviseen kasvuun nähden on huolestuttavaa, että Luontopalveluille on kertynyt 70 miljoonaa euroa retkeilyrakenteiden korjausvelkaa. Metsähallitus on ilmoittanut purkavansa useissa kohteissa eri puolilla maata huonokuntoisia rakenteita, koska varaa korjauksiin ei ole.

Paikoin ratkaisu voi olla oikea, ei kannata ylläpitää kilometrikaupalla pitkospolkuja, jos kävijöitä on muutama sata vuodessa. Kaikki purettavat kohteet eivät täytä näitä kriteereitä. Luonnossa liikkuvat ihmiset ja matkailuyrittäjät ovat syystäkin huolissaan nuotiopaikkojen ja reitistöjen nopeista purkusuunnitelmista.

Metsähallitus on tarjonnut kunnille ja yhdistyksille purkamisen vaihtoehtona mahdollisuuden ottaa kohteet hoidettavakseen. On kuitenkin kohtuutonta edellyttää ylläpidon uudelleen järjestelyä muutaman kuukauden varoitusajalla ennen purkutöiden aloittamista.

Luontopalvelujen päärahoituskanava on eduskunnan päättämä Ympäristöministeriön budjettirahoitus, joka on parhaimmillaan ollut noin 37 miljoonan euroa vuodessa, mutta on tuoreessa valtiontalouden kehyksessä laskemassa 28,5 miljoonaan vuonna 2020. Rahoituksen pienentäminen ei ole linjassa korjausvelan hoitamisen ja tavoitteiden mukaisesti kasvavan luonnon virkistyskäytön kanssa.

On varmistettava myös se, että metsiemme kiivas taloudellinen hyödyntäminen ei romuta metsäluonnon monimuotoisuutta ja retkeilykohteiden maisemia ja merkitystä. Osa metsien talouskäytön tuotoista voitaisiin tulouttaa suoraan kansallispuistojen, retkeilyalueiden ja luonnonsuojelun hyväksi.

Jokainen meistä on Metsähallituksen ja sen Luontopalvelujen omistaja ja rahoittaja. Suomalaiset rakastavat luontoa ja luonnossa liikkumista. Sen pitää näkyä myös valtion budjettiraameissa.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kalevassa 29.5.

Vieritä ylös