Oppositiotaivalta odotellessa

Koko Suomi odottaa hallitusneuvottelujen etenemistä, tulevan eduskuntakauden suuntaviivoja, uutta alkua. Niin tekee myös oppositiopuolueen edustaja, miettien samalla, miten tulevan hallituksen raamiin mahtuvat ne asiat ja arvot, joiden eteen itsensä on peliin pistänyt. Nyt on aika rampata perehdytysluennoilla oikein urakalla ja tehdä ajatusharjoituksia siitä, mitä tuleman pitää.

Helatorstaita edeltävään tynkäviikkoon mahtui myös tiistain täysistunto, aiheena mm. Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan kertomus Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen toiminnasta vuonna 2014, josta kuultiin enimmäkseen perusteltua kiitosta, mutta toisaalta myös kipakanoloista kritiikkiä sisältäviä puheenvuoroja. Itseäni hieman hämmentävä havainto oli salin vilkas tyhjeneminen hyvin pian istunnon alkamisen jälkeen. Sibelius-Akatemian konserttisali on akustiikaltaan sellainen, että edustajien keskinäinen juttelu ja salissa liikkumisen äänet tekevät puheiden seuraamisesta erittäin haastavaa puuhaa. Oma hommansa on täysistuntokäytäntöjen omaksuminen, pysyttelin siis paikallani, joka nyt eduskuntaryhmien mukaiseen järjestykseen sijoitettuna sijaitsee rivillä seitsemän, Emma Karin ja Harry Wallinin välissä.

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukuntien yhteiskokouksen tiistai-iltaista antia olivat koosteet maakuntaliittojen hallitusohjelmatavoitteista, niitä ei ollutkaan ihan vähän. Pohjoista tahtotilaa avasi myös puhujaksi kutsuttu Paavo Lipponen, mielenkiintoista kuultavaa. Puolueiden edustajilta pyydetyt kommentipuheenvuorot selvensivät viestiä siitä, että iso osa tavoitteista on sellaisia, joita voidaan yhteistuumin edistää. Mm. tieverkon kunnossapitoon ja koulutuspaikkojen säilymiseen sekä kestävän uusiutuvan energian edistämiseen liittyvät kirjaukset ovat kannatettavia, yli puolurajojen. Selvää on kuitenkin myös se, etteivät Itä- ja Pohjois-Suomen edustajat voi yhteisiksi tavoitteikseen nimetä sellaisia ristiriitaisia hankkeita, kuten Kollajan ja Vuotoksen tekoaltaat, tai Fennovoiman ydinvoimalaitoksen varmistaminen, jotka Pohjois-Pohjanmaan maakuntaliitto oli voimakkaasti nostanut tavoitepaperiinsa.

Käytännön järjestelyjäkin piti hoidella. Uuden edustajan ostoslistalle kertyi tiskirätti, vessaharja, lattialuutu ja ämpäri sekä led-valo pimeiden päivien varalle. Ensi viikolla pitää hankkia myös korkea jakkara, jotta yltää ripustamaan verhot. Muutoin kannattanee kurkotella korkeuksiin hyvin maltillisesti. Jalat maassa, pää työssä, asenne vahvasti kohti tulevia haasteita.

Ensi viikolla selviää vihreän eduskuntaryhmän varsinainen valiokuntien paikkajako. Tähän saakka ne on järjestäytymistä varten jaettu aakkosittain. Hyvää pitkää viikonvaihdetta, lepo lienee tarpeeseen myös hallitusta neuvotteleville.

hannahalmeenpaa_blogi

Vieritä ylös