Pessimistit voivat pettyä

Pariisin ilmastokokous lähenee, toiveet yhteisesti sovituista toimenpiteistä maapallon ja omaksi parhaaksemme ovat korkealla. Pitääkin olla, mahdollisimman monella taholla. Osallistuin tällä viikolla korkeatasoiseen vihreän talouden seminaariin, väkeä oli tupa täynnä ja valtaosalla pelin henki selvä. Mikäli tuloksia halutaan, fossiilitaloudesta on luovuttava, saastuttamiselle laitettava riittävän korkea hinta ja tehtävä totta fiksummasta vihreästä taloudesta, jossa lopulta kaikki voittavat.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen esitti seminaarissa oivallisen vertauksen tavoitteellisuudesta, kysymällä tuleeko hänestä maratoonari, jos vain jatkaa kävelyä riittävän kauan? Juoksin kerran maratonin, neljä tuntia siihen meni, mutta kävelytreenipohjalta olisin ehkä ollut matkalla koko päivän.  Sama pätee ilmastotavoitteisiin. Ei hymistelemällä ja pelkillä puheilla tuloksia tehdä. Tarvitaan tehokkaita toimia, oikeassa aikataulussa. Ei se helppoa ole, mutta kiistatta paras vaihtoehto tarjolla olevista.

Ihmiset eri puolilla palloa näyttävät onneksi pistäneen uuden ilmastovaihteen päälle. Hyvä, se kannustaa meitä kaikkia ja muuttaa mm. energiamarkkinoita oikeaan suuntaan, väkisinkin. Vanhoista järjestelmistä on osattava luopua. Otetaan muutama esimerkki hyvistä uutisista.

Yhdysvaltalainen Lazard -investointipankki totesi äskettäin, että uutta sähköntuotantoa saa halvimmalla aurinkopaneeleista ja tuulivoimaloista. Tuuliteknologian hinta laskenut kuuden viime vuoden aikana 60%, aurinkoteknologian 80%. Vastaavat hinnanalennukset tapahtuvat  muuallakin maailmassa.

Kansainvälisen energiakärjestö IEA:n viime viikolla julkaistun World Energy Outlook -vuosiraportin mukaan melkein puolet maailman sähköntuotantoinvestoinneista viime vuonna kohdistuivat uusiutuvaan energiaan. IEA ennustaa, että uusiutuvasta energiasta tulee globaalisti isompi energianlähde kuin kivihiilestä.

Kannattaa muistaa, että IEA on tähän asti reippaasti aliarvioinut tuuli- ja aurinkovoiman kasvun. Nyt maailman PV-kapasiteetti on 3-kertainen verrattuna siihen, mitä IEA ennusti tälle vuodelle vuonna 2010. IEA:n vuonna 2002 esittämä tuulivoimaennuste vuodelle 2030 ylitettiin jo vuonna 2010.

Rising Sun-raportti Intiasta tällä viikolla arvioi, että Intiassa aurinkosähkö tulee olemaan 10 % halvempaa kuin kivihiilisähkö vuoteen 2020 mennessä. Jopa Lähi-Idän öljymaissa aurinkoenergia alkaa olla kilpailukykyistä. Dubaissa äskettäisessä kilpailutuksessa aurinkosähköä tarjottiin hintaan 6 c/kWh (dollarisenttejä), halvempaa kuin sikäläisellä kotimaisella kaasulla tehty sähkö. Jordaniassa aurinkoisähkön hinnaksi tuli 6-8 c/kWh.

EU-maissa vuonna 2014 uutta tuulivoimaa asennettiin melkein 12 GW, uutta aurinkosähkökapasiteettia 8 GW. Tuuli ja aurinko ovat useana viime vuonna olleet ylivoimaisesti suurimmat uuden sähköntuotannon energianlähteet EU-maissa. Koko 2000-luvulla ainoat sähköntuotantomuodot, joiden kapasiteetti on Euroopassa kasvanut, ovat tuuli, aurinko ja kaasu. Ydinvoiman sekä kivihiiltä ja raskasta polttoöljyä käyttävän sähköntuotannon kapasiteetti on laskenut.

Uusiutuvan energian nopea kasvu alkaa jo näkyä myös kivihiilen käytössä. Helsinki ei ole suinkaan ainoa, joka luopuu tai harkitsee luopumista hiilestä. Kivihiilen käytön kasvu maailmassa pysähtyi viime vuonna, samoin CO2-päästöjen kasvu. Tänä vuonna kivihiilen käyttö maailmassa on ollut 3,5 % alempi kuin vastaavina kuukausina viime vuonna. Uusin tilasto hiilenkäytöstä Kiinassa kertoo sen alentuneen 6% verrattuna vastaavaan aikaan viime vuonna.

Uusiutuvan energian nopea kasvu maailmalla on todennäköisesti yksi tekijä, joka on vaikuttanut siihen, että öljyn maailmanmarkkinahinta on ollut kohtalaisen alhaalla. Ympäristön kannalta riskialtteimpia öljynporaushankkeita on peruttu siksi, että ne eivät näillä öljyn hinnoilla kannata. Siihen, että Shell vetäytyi öljynporauksesta Jäämerellä, vaikutti paitsi ympäristöjärjestöjen kampanja, myös öljyn alhainen maailmanmarkkinahinta.

Eri toimijoiden kampanjatt isojen sijoittajien irrottautumiseksi fossiilienergiasta etenevät. Muun muassa Norjan valtion eläkerahasto ja Nordea-pankki ovat ilmoittaneet irrottautuvansa kivihiilisijoituksista. Nordea-pankki ilmoitti tällä viikolla myös, ettei se ota uusiksi asiakkaikseen tahoja, joiden liiketoiminta perustuu kivihiileen.

Hyvä uutinen on, riippumatta kotimaan komplikaatioista, että ydinvoimalla ei mene kovinkaan hyvin. Britanniassa Hinley point C-reaktorille on luvattu korkeampi syöttötariffi kuin paljon paheksuttu suomalainen tuulivoiman syöttötariffi, jotta yrityksiä saataisiin kiinnostumaan siitä. Ei onneksi näytä lupaavalta. Olkiluoto kolmosta rakentava Areva on käytännössä konkurssissa. Arevan fuusiota toisen ranskalaisyhtiö EDF:n kanssa puuhataan, mutta asia on jumissa, koska kukaan ei halua niskoilleen vastuuta Olkiluoto 3:n tappioista. Tämän viikon torstaina EU-komissio julkisti aloittaneensa rikkomusmenettelyn Unkaria vastaan siksi, että Unkari on antanut Paksin ydinvoimalaurakan Rosatomille kilpailuttamatta sitä. Tämä saattaa olla merkittävä tieto myös Fennovoiman hankkeelle.

Tässä voi vain todeta, että määrätietoisuus vie vihreää taloutta eteenpäin. En ole tavannut kovin montaa vihreästi ajattelevaa pessimistiä, enkä itsekään sellainen ole. Edessä ovat kaikki maailman haasteet ja meillä on keinoja niiden voittamiseksi. Kyse on siitä, ryhdymmekö ajoissa tuumasta toimeen.

Vieritä ylös