Täyttä laukkaa Fennovoiman malliin

Hevosmiesten ja -naisten termein, nyt taas todellakin näyttää siltä, että Fennovoima on päästetty isoihin kisoihin keskenkasvuisena, eikä ohjastajalla pysy ori aisoissa. Sehän pyrkii laukalle lähes joka lähdöllä!

Jos hankkeen ”valmentajaksi” katsotaan kotimaista omistajajoukkoa edustava Voimaosakeyhtiö SF ja koko ”harrastuksen” päärahoittajaksi Rosatom, näyttää touhu entistä epämääräisemmältä.

Voimaosakeyhtiö SF:n ja emoyhtiö Fennovoiman erikoiset toimintatavat nousivat tällä viikolla jälleen otsikoihin, kun YLE toi esiin turvallisuuskultuurista huolestuneen työntekijän noin vuoden takaisen irtisanomisen perusteet, sen että työntekijä oli oma-aloitteisesti ilmaissut turvallisuushuolensa STUK:lle. Hetki sitten uutisoitiin myös STUK:n viime talvena yhtiössä tekemistä turvallisuuskulttuurin selvityksistä, joista Fennovoima ei myöskään kirkkainta mitalia napannut.

Reaktoritoimittaja, Fennovoiman suuromistaja (RAOS Voima 34 %) Rosatomilla, joka on luvannut hoitaa hankkeen lainarahoituksen 75-prosenttisesti, puolestaan on ilmennyt vaikeuksia toimittaa STUK:lle kaikki rakentamislupaharkintaan ja turvallisuusarvion tekemiseen vaadittava tekninen dokumentaatio VVER-tyyppisen reaktorin ominaisuuksista tavoitellussa aikataulussa. STUK odottelee tältä osin tumput suorina, samasta syystä rakentamislupaharkintaa ei voi kokonaisuudessaan aloittaa myöskään työ- ja elinkeinoministeriö.

Rahaa valtionkorporaatio Rosatomilla yleensä tunnetusti riittää, suoraan Venäjän valtion budjetista. Fennovoiman hankkeen osalta rahoitus tulee Venäjän eläkeuudistuksen ja kasvavien eläkemenojen rahoittamiseen alunperin tarkoitetusta hyvinvointirahastosta, jonka varoja on alettu tarvia nyt myös valtion budjetin alijäämän paikkaamiseen. Mikäli talouslehti Vedomostin tiedot pitävät paikkansa, on Venäjän valtiovarainministeriön mahdollisella rahoituksen jäädyttämisen listalla muiden ohella myös Fennovoima. Vedomostin mukaan kaikki hankkeet käydään läpi ja jokaisen hankkeen rahoituksesta päätetään erikseen. Mene ja tiedä.

Helpotusta Fennovoiman treeneihin ei ole ollut tarjolla myöskään ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoilla. Ulkopoliittisen instituutin raportti analysoi hankkeen olevan merkittävä Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikan kannalta, eikä tätä pidetä riskittömänä.

Samansuuntaista viestiä on jo aiemmin lähettänyt mm. Suojelupoliisi, joka arvioi vuosikertomuksessaan 2015 ulkomaisen tiedustelun yhden keskeisistä päämääristä Suomessa viime vuonna olleen energiapoliittisten päätösten tekoon vaikuttaminen, kieltäytyen kuitenkin jälkeenpäin tarkentamasta tätä lausuntoaan.

Fennovoiman ryntäilyä VIP-aitiosta seuraavat pääministeri Sipilä (kohdasta 31 min 30 sek) ja elinkeinoministeri Rehn (kohdasta 1 min 30 sek) kuitenkin osoittavat suosiotaan, eivätkä näe hankkeessa olevan ongelmaa sen enempää ulkopolitiikan tai turvallisuuden näkökulmasta kuin muutoinkaan. Hieman hillitympää alkaa olla päävoiton, eli kotimaisen, turvallisen ja edullista energiaa tuottavan Hanhikiven ydinvoimalaitoksen odottelu koko hässäkkää alusta saakka vankasti tukeneiden keskustan, kokoomuksen, perussuomalaisten ja demarikansanedustajien pääjoukossa.

Otetaanpa katsaus tähän hetkeen vielä paikan päältä, Pyhäjoelta. Fennovoima on juuri aloittanut ruoppaus ja vesirakennustyöt Hanhikivenniemen edustalla. Töitä paiskitaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämien vesi- ja ympäristölupien turvin, joista jälkimmäisestä käydään kuitenkin vielä vääntöä Vaasan hallinto-oikeudessa. Roolit ja strategiat vaihtavat Fennovoimalle omintakeisesti paikkaa tässäkin suhteessa. Yhtiö on nimittäin itse valittanut sille myönnetystä ympäristölupapäätöksestä ja vaatii useita lupamääräyksiä löysennettäviksi, koskien mm. veden samentumisen estämistä, melumääräyksiä, kalatalousvelvoitteita ja äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellun meriharjuksen seurantatutkimuksia. Lieneekö kyse kustannussäästöistä, aikataulujen kiirehtimisestä, ympäristövastuullisuuden välttelystä vai peräti kaikista edellä mainituista? Hyvää kuvaa ei yhtiön toimintakulttuurista synny tässäkään kohdassa.

Pyhäjoella ja seutukunnassa ollaan ihmeissään. Näistä asetelmista alueen kunnissa lähdetään, kunnanisien mukaan yllättäen ja odottamatta, parin viikon kuluessa ympäristövaikutusten arvioinnin kuulemiskierroksille, koskien korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamista Pyhäjoen, Merijärven, Alavieskan ja Kalajoen kuntien rajamaastoon sijoittuvalle Sydännevalle . Sieltäköhän hyvät ja hiekkapohjaiset hiittisuorat hankkeen ammattimaiselle menestykselle ja maalisuoralle hyvässä ravissa etenemiselle lopulta löytyvät?

Jos harrastaisin veikkausta, veikkaisin seuraavassa vaiheessa nähtävän jälleen henkilövaihdoksia Fennovoiman ja/tai Voimaosakeyhtiö SF:n johtoportaassa. Reippaita naisia siellä kuitenkin epäilemättä tarvitaan myös jatkossa. Sinnikästä urheutta toistuvasti osoittaa mm. projektijohtaja Minna Forsström, joka tällä viikolla oli laitettu jälleen tulilinjalle YLE:n A-studioon, vastaamaan niihin kysymyksiin, joihin isot pomomiehet eivät oikeita ja paikkansa pitäviä termejä tuntuneet helposti löytävän. Ei ole Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminkiä julkisuudessa vähään aikaan näkynyt eikä kuulunut, eikä tohtinut VSF:n toimitusjohtaja Jussi Lehtokaan asiasta enempää keskustella. Toinen urheahko nainen, vielä kesällä 2015 Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtajan puikkoja pidellyt Elina Engman puolestaan on kätketty Fennovoiman hankekartalta vähintään yhtä hyvään piiloon, kuin koko rakentamislupahakemuksen jättämisen hankaluuksiin kytkeytynyt Migrit Solarna Energija -farssi. Alusta saakka Fennovoimassa viihtynyt viestintäjohtaja Maira Kettunen sen sijaan kuittasi turvallisuuskulttuurista STUK:n kanssa puhumisen aiheuttaneet potkut tuoreeltaan turhaksi ”älämölöksi”. Sekin kertoo yhtiön valitsemasta linjasta jotain.

Onneksi veikkaus ei ole leipälajini. Lottokupongin olen täyttänyt kerran elämässäni, siitäkin on aikaa yli 20 vuotta, enkä voitonjakoon päässyt tuolloin edes lisänumeroilla. Ravipuolelta sentään on tuoreehkoa Toto-menestystä Vermosta, jossa ensikertalaisen tuurilla ja huolellisella kaksariarvauksella nappasin peräti 14 euroa! Voittajahevonen oli nimeltään Seabiscuit. Keksinmurunen tai kakkupala Perämeren rannalla, ”piece of cace”, sitä ei kuitenkaan ole Fennovoiman Hanhikivi-hanke.

Kirjoitus on julkaistu Vihreässä blogissa 8.9.2016.

Vieritä ylös