Terveet tilat – kaikille

Viime viikolla Kalajoella vieraili työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus luennoimassa sisäilmaongelmista ja Turun yliopiston SATAKUNTA – hankkeesta, joka liittyy maan hallituksen käynnistämään Terveet tilat 2028 -ohjelmaan. Hankkeeseen on ilmoittautunut jo 20 kuntaa, suurimpana Vantaan kaupunki. Asiaa on esitelty ympäri Suomea, sata kuntaa otetaan mukaan. Myös Kalajoella on siihen mahdollisuus, jos poliittista tahtoa löytyy.

Tutkimuksessa selvitetään, ovatko julkisten rakennusten sisäilmakorjaukset onnistuneet tai minkälainen on uudisrakennuksen sisäilma. Samalla seurataan käyttäjien terveydentilaa säännöllisin oirekyselyin. Seuraavan kymmenen vuoden aikana pyritään luomaan parhaat toimintamallit sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi koko maahan. Kun rakennukset saadaan kuntoon, oireet vähenevät ja sairauksia jää syntymättä.

Valtiovalta on asiassa mukana. Terveet tilat 2028 -ohjelma pyrkii tervehdyttämään julkiset rakennukset ja tehostamaan sisäilmasta oireilevien hoitoa ja kuntoutusta. Viime viikolla kaikkien puolueiden kansanedustajia kokoava eduskunnan sisäilmaryhmä luovutti asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.), opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukeelle yhdessä järjestöjen, mm. Tehyn, Superin ja Hengitysliiton sekä OAJn ja Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa laaditun ehdotuksen toimenpiteistä asian edistämiseksi.

Keskeinen viesti on, että sisäilmasta sairastumisten vähättely ei säästä vaan lisää yhteiskunnan kustannuksia. Tarvitaan lisää tutkimusta diagnoosi- ja hoitomenetelmistä sekä lääketieteellisistä syy-yhteyksistä. Vastuu rakentamisen virheistä kuuluu niiden tekijälle. Sisäilmasta oirehtivat ja sairastuneet puolestaan tulee ottaa vakavasti. Heille tulee taata oikeus työskennellä tai opiskella tilassa, joka ei sairastuta. Tämä vastuu kuuluu kunnille, kuntayhtymille ja valtiolle.

Kyseessä on megaluokan asia yhteiskunnassamme. Se koskettaa lähes kaikkia Suomen kuntia, koko julkista sektoria, satoja tuhansia ihmisiä. Silmät sulkemalla ongelmat eivät kuitenkaan häviä minnekään – ne vain kasvavat moninkertaisiksi. Tästä Kalajoellakin on jo kokemusta. Nyt kannattaa satsata terveisiin tiloihin – kaikille.

Kolumni on julkaistu Kalajokiseudussa 14.6.2018.

Vieritä ylös