Tiedote 14.6.2016, Maatalouspolitiikka vaatii ison remontin, kotimainen ruuantuotanto saatava kestävälle pohjalle

Hanna Halmeenpää: Maatalouspolitiikka vaatii ison remontin, kotimainen ruuantuotanto saatava kestävälle pohjalle

Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää käsitteli Vihreiden ryhmäpuheenvuorossa maatalouspolitiikan suuntaviivoja eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina. Hän vaati ympäristökorvausjärjestelmän resurssien lisäämistä, maatalouden tukibyrokratian järkeistämistä ja tehostamista, tuotannon vastuullisuuden näkyväksi tekemistä, ruuan jalostusasteen kehittämistä sekä maatalouden öljyriippuvuudesta irtautumista.

– Maataloustuet eivät kohdennu kaikilta osin tehokkaasti. Esimerkiksi ympäristökorvausjärjestelmään haluaisi mukaan moninkertainen määrä tuottajia, kuin mitä ministeriön alimitoitettu budjetti mahdollistaa. Viljelijöitä on vuosikaudet kannustettu vesiensuojelutoimiin ja kun he niitä ahkerasti valitsivat, olivat maaseudun kehittämisohjelmassa 2014-2020 ympäristökorvaukseen varatut rahat täysin riittämättömät, Halmeenpää toteaa.

Vuonna 2011 laaditun Sitran maaseutubarometrin mukaan suomalaiset toivovat maaseudulta erityisesti luomu- ja lähiruuan parempaa saatavuutta, siis paitsi hyvää makua ja terveellisyyttä, myös ruuan eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä.

Ruuan kotimaisuutta ja eettisyyttä arvostetaan, mutta sitä on Halmeenpään mukaan elintarviketuotteista usein vaikea saada selville. Halmeenpää harmittelee, ettei tuotannon vastuullisuus luomua lukuunottamatta näy kaupan tiskillä juuri mitenkään.

– Suomalaisen ruuan jalostusastetta on kehitetty, muttei riittävästi. Tarvitaan ohjelma, jossa tiede, kauppa, teollisuus ja viljelijät yhteisvoimin edistävät elintarvikkeiden tuotekehitystä ja vientiä. Nykyjärjestelmä tukee enemmän bulkkituotantoa, se ei ole valttimme. Meidän tulee panostaa korkean luokan brändeihin, eläinten hyvinvointistandardeihin ja tuotteisiin, joilla ohjataan kuluttajien ruokatottumuksia terveellisempään suuntaan, Halmeenpää esittää.

Elintarvikekauppa Suomessa kuuluu EU:n voimakkaimmin keskittyneisiin, mikä on tuottanut suomalaisille korkeammat ruuan hinnat, enemmän kauppojen lattiapinta-alaa ja pidemmät kauppamatkat kuin Euroopassa keskimäärin. Tuottajat ja elintarviketeollisuus eivät pärjää ruuan arvoketjussa voimakkaasti keskittyneelle vähittäiskaupalle, joka määrää ja lohkaisee isoimman siivun kuluttajan maksamasta hinnasta.  

– Hankala vääristymä ruokamarkkinoilla on se, ettei ruuasta maksettu kohtuullinenkaan hinta riitä kattamaan tuottajalle työstään kuuluvaa palkkaa. Tässä on korjaamisen paikka, Halmeenpää toteaa.

– Maataloustuottajille tulee mahdollistaa laaja valikoima elinkeinonsa pohjaksi. Ekosysteemipalvelut, uusiutuva energia, kuten biokaasun tuotanto ja pyrkimys kohti ravinne- ja energiaomavaraista maataloutta ovat tämän päivän visioita, lähitulevaisuuden ja maatalouden kannattavuuden välttämättömyyksiä, Halmeenpää jatkaa.

Maatalous on yritystoiminnan erityisala, jossa sekä ihmisten, ympäristön, että eläinten hyvinvointi on keskeistä. Toimivat lomitus- ja tukijärjestelmät ovat Halmeenpään mukaan välttämättömiä kaikkien osapuolten kannalta.

– Nyt tarvitaan nopeita, väliaikaisia ratkaisuja. Pitkällä tähtäimellä maatalouden tulevaisuus vaatii politiikan isoa remonttia. Kotimainen tuotanto ja ruokaketju on saatava kestävälle pohjalle, jotta se myös kannattaa taloudellisesti ruokamme tuottajille. Tästä on yhteisesti huolehdittava, Halmeenpää vaatii.

Lisätietoja:
Hanna Halmeenpää, p. 050 5644 122

Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan täältä: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2016/06/hanna-halmeenpaan-puhe-valikysymyskeskustelussa-1462016

Vieritä ylös