Tiedote: Kantelu Fennovoima-hankkeesta oikeuskanslerille

Tiedote 13.7.2015, julkaisuvapaa heti

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää ja pyhäjokinen Pro Hanhikivi -yhdistys ovat jättäneet oikeuskanslerinvirastoon kantelun työ- ja elinkeinoministeriön ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston menettelystä Fennovoimaa koskevissa asioissa.

Ministeriön osalta Halmeenpää ja Pro Hanhikivi kritisoivat päätöstä tarjota Fennovoimalle mahdollisuus täydentää rakentamislupahakemusta määrittelemättömän pituisen ajan kuluessa.
”Fennovoiman sotkuisten omistuskuvioiden vuoksi työ- ja elinkeinoministeriö toteuttaa nyt yksipuolisesti yhtiön oikeutta ja etua ajavaa huonoa hallintotapaa. Samalla ministeriö jättää huomioimatta eduskunnan selkeästi ilmaiseman periaatepäätöksen ehtojen aikataulun, yleisen edun sekä kaikkien asianosaisten yhdenvertaisuuden.”, Halmeenpää toteaa.

Periaatepäätöksen juridisen pitävyyden arvioimisen kannalta olennaisen, yhtiön tosiasiallista omistusta koskevan lisäselvitysasiankirjan määrääminen ei-julkiseksi on kantelijoiden mielestä arveluttavaa viranomaisen toiminnan ja asiakirjojen avoimuutta koskevan lainsäädännön valossa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastoa Halmeenpää ja Pro Hanhikivi moittivat 10.7. Fennovoimalle annettujen vesilupien ja töiden valmistelulupien myöntämisestä hankkeen etenemisen ollessa selvitystilassa.

”Periaatepäätöksen ehtojen toteutuminen ja siten myös vesilain tarkoittama yleisen edun vaatimuksen toteutuminen eivät ole tiedossa. Siksi on pöyristyttävää, että aluehallintovirasto antaa yhtiölle luvan aloittaa maisemaa voimakkaasti muuttavat vesirakentamistyöt kuten rantakallioiden räjäytykset, laivaväylän louhinnan matalalla merialueella ja suunnitellun sataman alueella sijaitsevien kesämökkien purkamisen”, sanoo Halmeenpää.”

Pro Hanhikivi on hakenut vesilupien ja valmistelulupien täytäntöönpanokieltoa Vaasan hallinto-oikeudelta.
”Yksityisten maanomistajien, mökkiläisten ja lähialueen asukkaiden oikeusturva ja omaisuuden suoja vaarantuvat vakavasti, kun oikeusvaltion periaatteita näytetään sovellettavan ainoastaan yhtiön edun turvaamiseen”, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Helena Maijala.

Lisätiedot:
Hanna Halmeenpää p. 050 564 4122
Helena Maijala p. 040 706 9567

 

hannahalmeenpaa_blogi

Vieritä ylös