Tuulta ja voimaa

Vihreä eduskuntaryhmä vieraili juuri kotipaikkakunnallani Kalajoella kesäkokouksen merkeissä. Meidän päättäjien on tarpeen jalkautua eri puolilla maata ja kaikissa maakunnissa ymmärtääksemme paremmin, mitä kaikkea Suomi on, mitä ovat suomalaiset ihmiset, elinkeinot ja olosuhteet. Perämeren rannikkoa ja alueen monipuolista osaamista ja yritteliäisyyttä kelpasi kyllä esitellä. Vahvassa syyssäässä vietetyn kaksipäiväisen jälkeen kokousväki ihaillen totesikin: ”On teillä tuulta ja voimaa!”.

Vierailumme aikana tutustuimme Suomen suurimpaan, maatalousyhtymä Tuuran emolehmätilaan Kalajoen Tyngällä. Useimmiten on parasta mennä sinne, missä asioiden tilannekatsaus osataan kertoa konkreettisesti ja kokemusperäisesti. Massiivisen kokoiset emolehmät vasikoineen sekä yli tuhatpäisen karjan isäntien ja emäntien työmäärä herättivät kunnioitusta. Molemmat suhtautuivat meihin kansanedustajiin jämerän leppoisasti, jäi kovin kiitollinen olo vierailusta!

Tuuleen otettiin tuntumaa Tuuliwatti Oy:n täydellä teholla pyörineessä Mustilankankaan tuulipuistossa. Kalajoella tuulivoimaan on suhtauduttu melko yksimielisesti, valtuusto on hyväksynyt lukuisia tuulivoimakaavoja viimeisten vuosien aikana, minkä johdosta uusiutuvan energian tuotanto alueellamme on kasvanut reippaasti. Positiivisena vaikutuksena tämä näkyy mm. kaupungin kiinteistöverotuloina, tulovirran ollessa noin 10 000 euroa per mylly vuosittain.

Mitättömät alueemme kannalta eivät ole myöskään vilkkaan rakentamistoiminnan suorat ja välilliset työllisyysvaikutukset niin maanrakennus-, kuljetus- kuin majoitus- ja ravitsemusyrityksissä. Ulkomaisten ohella myös kotimaiset tuulivoimaloiden asennus- ja huoltofirmat ovat nyt ja jatkossa hyötyjiä. Suomalaista osaamista ja luotettavuutta arvostetaan korkealle.

Kansalaisten keskuudessa mielipiteitä tuulivoimasta on puolesta ja vastaan, lähinnä voimaloiden sijainnin osalta. Maisema- ja meluhaittoja koetaan varmasti yksilöllisesti, sellaisia ne ovatkin. Ei voida osoittaa, ettei haittoja olisi, vaikka kaikki eivät niitä koe. Uskon vilpittömästi, että heille, jotka oireilevat, haitat ovat todellisia.

En siis pidä tuulivoimaa ongelmattomana, toivon kuitenkin löydettävän hyväksyttäviä tapoja rakentaa tuulivoimakapasiteettia lisää. Monipuolinen uusiutuvan energian kasvupotentiaali on hyödynnettävä, jotta fossiilitaloudesta päästään pala palalta eroon. Haluan toimia sen puolesta, että Suomessa tuulivoiman rakentaminen olisi jatkossa paremmin mahdollista mm. rannikon teollisuusalueiden ja satamien yhteydessä, vanhoilla kaivosalueilla ja muilla vastaavilla, joissa maisema ja melutaso on jo valmiiksi muuttunut. Näin muita alueita säästyisi rakentamiselta.

Vihreä eduskuntaryhmä esitti kesäkokouksessaan tuulivoiman rinnalle uusiutuvan energian pientuotannon eli biokaasun, maalämmön ja aurinkoenergian vauhdittamista. Haluamme myös uudistaa energiatukijärjestelmän koskemaan tasapuolisemmin ja kustannustehokkaammin kaikkia uusiutuvan energian muotoja. Lainsäädännöllisiä ja taloudellisia esteitä kannattaa poistaa maatalousyritysten kannattavuutta, uusiutuvien liikennepolttoaineiden tuotantoa ja lannoiteomavaraisuutta parantavilta biokaasuhankkeilta, kuntien menokuria kohentavilta maalämpöinvestoinneilta sekä kotien ja asunto-osakeyhtiöiden sähköomavaraisuutta kasvattavilta aurinkoenergiajärjestelmiltä.

Esittämämme kolmevuotinen vauhdittamishanke on rahoitettavissa valtion budjetin kannalta kustannusneutraalisti, poistamalla Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen tehottomiksi toteamia ja ympäristölle haitallisia verotukimuotoja suuryrityksiltä. Näitä verotukiaisia maksetaan valtion pussista noin 200 miljoonaa euroa vuosittain, järkevämpää olisi suunnata osa tästä potista väliaikaiseksi vauhdittajaksi luomaan kestävän uusiutuvan energiajärjestelmän osatekijöitä.

Kolumni on julkaistu Keskipohjanmaassa 21.8.2016

Vieritä ylös