Valtiollinen Talvivaara – kyllä vai ei?

Eduskunta pohtii taas kerran, mitä tehdä Talvivaaran kaivokselle. Kainuun kaivosjättihän kaatui valtioon syliin nikkelin maailmanmarkkinahinnan romahduksen, ympäristöongelmien kriisin sekä kaivoksella valitun teknologian, metallit malmikasoista irrottavan bioliuotusmenetelmän toimimattomuuden yhdistelmään. Rahoitusriski on merkittävä, yksityisiä investoijia ei kaivoksen pelastajiksi ole löytynyt. Siispä valtio maksaa.

Eihän tässä näin pitänyt tietenkään käydä. Tosiasia vain on, ettei kaivoksen jättäminen oman onnensa nojaan ole mahdollista. Mikäli liiketoiminnalliset edellytykset eivät kohene, me veronmaksajat olemme taloudellisesti suuria häviäjiä, kuten ovat lukuisat piensijoittajatkin. Jos taas kaivoksen toiminta ajetaan alas, sekin maksaa arviolta 300 miljoona euroa ja valtio häviää sijoituksensa korkojen kera. Tehtiinpä mitä tahansa, jo pilaantuneet lähivesistöt on kunnostettava ja jätevesialtaista on huolehdittava vastuullisesti.

On varmasti oikein, kaikista kaivoksen aiheuttamista murheista huolimatta, että valtion varoista rahoittamalla on reilusti annettu mahdollisuus asioiden korjaamiseen. Nykytiedon valossa vain näyttää siltä, ettei muutosta parempaan ole odotettavissa. Talvivaaran rahoittaminen Kainuun alueen työllisyyden nimissä sadoilla miljoonilla euroilla ei voi jatkua, ellei markkinaehtoinen toiminta kaivoksella ota sujuakseen, ympäristöongelmat ratketakseen ja prosessi toimiakseen.

Jos vähän suhteuttaa asioita, energiaviraston mukaan tuulivoimaa on tuettu valtion varoin nyt noin 226 miljoonalla eurolla syöttötariffin alusta lukien. On saatu haluttua vastinettakin, eli sähköä ja lisäkapasiteettia markkinoille. Tämä ylimitoitettu tukimuoto loppuu, uusi oikeudenmukaisempi uusiutuvan energian tukijärjestelmä on tekeillä.

Talvivaaraan on tähän mennessä laitettu yhteensä lähes 500 miljoonaa euroa valtion kassasta, mukaan lukien Finnveran ja Solidiumin kautta mennyt rahoitus. Vuosi sitten eduskunta lisärahoitti kaivosta 100 miljoonalla eurolla ja syksyllä vielä 209 miljoonalla lisää. Nyt Talvivaaran pussiperä taas jo ammottaa. Mitä muuta Talvivaarasta on merkittävässä määrin saatu kuin paljon työtä, yksi iso konkurssi ja ympäristöongelmia? Kovin vähän on villoja jatkorahoituksen puoltamiselle.

Kolumni on julkaistu Kalajokiseudussa 25.2.

Vieritä ylös