Vaikeuksia ja vaihtoehtoja, niitä riittää

Eduskuntatyön kevätkauden viimeisiä viikkoja viedään. Synkkiä uutisia jälleen uusista terroriteoista kantautuu Ranskasta ja Tunisiasta, maailma ei ole mallillaan. Välimeren yli henkensä kaupalla ajelehtiva pakolaisvirta kertoo inhimillisten tragedioiden massiivisuudesta maailman köyhimmässä maanosassa, Lähi-Idässä ja Afrikan eri osissa vuosia ja vuosikymmeniä jatkuneet sodat ovat oma lukunsa. Eurooppa yhtenä maailman rikkaimpien valtioiden keskittymänä on jo pitkistä historiallisista syistä johtuen osaltaan vastuussa hädänalaisista.

Kotimaassa viljelijät tuskailevat sateisen alkukesän tuomaa vedenpaljoutta pelloilla, kylvöjä ei päästä tekemään ajallaan ja tukien maksatusehtojen joustomahdollisuuksista tässä tilanteessa vallitsee epäselvyys. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenetkin ovat saaneet useita yhteydenottoja viljelijöiltä ympäri maata, asiasta kysyttiin myös eduskunnan eilisellä kyselytunnilla. Maatalous- ja ympäristöministeri Tiilikaisen vastaus siitä, että vetisten kelien aiheuttamat kylvöongelmat tulkitaan tietenkin ylitsepääsemättömäksi esteeksi on selkeä, elinkeinonharjoittajan näkökulmasta maaseutuviraston tiedotuslinja samasta asiasta kuitenkaan ei sitä ole. Aiheellisesti voi vaatia selvyyttä tulkintoihin pian, sillä kesäkuun loppu lähenee eikä pelloille suurella varmuudella monin paikoin päästä siihen mennessä.

Kesäkuun loppu on kriittinen myös Fennovoima Oy:n suunnittelemalle ydinvoimalahankkeelle. Kysyin aiheesta eduskunnan kyselytunnilla, periaatepäätöksen ehdoista ja asetetuista aikarajoista ei liene epäselvyyttä. Jännitystä piisaa ensi viikon alkuun saakka, sekä ydinvoimayhtiössä että niiden suomalaisten joukossa, jotka toivovat monin tavoin ongelmallisen ja maan energiatulevaisuuden kannalta älyttömän hankkeen kuivuvan siististi kasaan. Kipein ja henkilökohtaisin tilanne on pakkolunastusten paineeseen joutuneille alueen maanomistajille ja mökkiläisille, joista läheskään kaikki eivät ole jaksaneet sinnitellä vuosia kestäneen epävarmuuden puristuksessa, toiset ovat.

Energiapitoiseen viikkoon sisältyi eduskunnassa myös parlamentaarisen, avoimesti alan asiantuntijatkin mukaan kutsuvan energiaremonttiryhmän perustaminen. Ensitöikseen energiaremonttiryhmän, kotimaiseen uusiutuvaan energiaan siirtymistä vahvasti kannattavien parlamentaarikkojen porukka päätti esittää aurinkopaneelien asentamista eduskuntatalon katolle meneillään olevan laajamittaiset remontin yhteydessä. Toivotaan poutaa tälle nosteelle, yhteiskunnan energiatalouden ja -tehokkuuden muutos pitää ulottaa monipuolisesti joka kolkkaan.

Paistetta ja ehkä kaivattua lämpöäkin soisi myös lomakauttaan aloitteleville kansalaisille, toki myös työssään yhä puurtaville. Eduskunta laskeutuu kesätauolleen ensi viikon tiistaina, tuona mielenkiintoisena päivänä.

 

 

 

Vieritä ylös